Teksten

Het maken van teksten is vaak het moeilijkste. Je maakt een keuze wat voor tekst het moet zijn. Op rijm, een heel verhaal waar je de mensen in  meeneemt, een grote onzin tekst, absurdistisch. De keuze wel of geen dialect.

Er zijn heel vele manieren om teksten te schrijven. Dit gaat van het buro met het bekende witte vel, de schoenendoos met de verzamelde werken, tegelwijsheden en'"onliners" verzamelen. Andere tonpraoters, cabaretiers bekijken en wat teksten lenen of het bekende grappenboekje en deze omzetten naar jouw tekst.

Wat wel van groot belang is, dat het JOUW tekst is en dat je deze tekst uit je hoofd kent. Pas als je je tekst kunt dromen, pas dan kan je spelen.

Typetje

Het typetje is vaak de kapstok waaraan je het verhaal ophangt. Het kan de melkboer zijn die het dorp rond gaat. Het kan de dokter zijn die patiënten ontvangt, de trainer etc. Vaak wordt met het typetje het karakter wel uitvergroot.

Let bij je keuze voor een typetje op of het past bij je tekst. Laat je typetje zien of laat andere over je typetje nadenken. Bedenk ook dat je dat typetje kan blijven spelen. Het volhouden van een accent valt niet altijd mee. Het slagen van het typetje valt en staat bij de geloofwaardigheid van je typetje.

Performance

Met tekst en typetje heb je al heel wat maar het belangrijkste moet nog komen. Wat en hoe ga je het brengen. Een goede tekstbehandeling is essentieel voor je buut. Tekst en typetje moeten een zijn ander  dan komt de tekst niet over en mislukt de buut.
Een goed typetje met een slechte tekst, dan  kan je nog veel redden met je performance.  Kies je voor om  interactie met het publiek of kies je daar niet voor. Als je beide ingrediënten hebt moet je gewoon gaan experimenteren en oefenen.